Lucia Kasagrande

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Smrt pana Chudoby

Starky sedel na kresle, bafkal si fajocky a cakal na smrt. Mal pocit ze caka akosi pridlho. Premyslal nad svojim zivotom, najprv si spominal len na tie najdolezitejsie veci, potom aj na tie menej dolezite. ked uz premyslal na tym, kedy sa naucil viazat snurky na topankach, svitlo mu, ze ani dnes si pon smrt nepride. "zasa sa na mna vysrala, kurva jedna prasiva..."

nervozne z fajky vyklepal tabak a pobral sa spät do domu.
 vo dverach stala jeho stara tucna zena, a vycitavo sa na neho divala utrapenymi ocami...

"furt nic?"
"nic..."

zenuska si  povzdychla a pobrala sa k svojej robote.
"ak to takto pojde dalej, prezijes hadam aj do zimy. co na to ludia? starej richtarke som uz minuly mesiac posielala smutocne oznamy. a umrtny list im dva tyzdne stoji na stole, len na datum sa caka. a ty tu medzitym poskakujes jak mladucha na bale! ze ti hanba nie je! keby si aspon o palicke chodil a farbu tratil, ale ty si si este aj to malo chorob co ti neboha mamka, boh ju zehnaj, ponechala preliecil!

"noze mi daj pokoj zena moja..."
"dam ti pokoj, svaty pokoj ti dam, len uz prosim ta umri, umri , ved nic viac od teba neziadam!"
"robim co mozem, babizna, ale ved sama vidis, ze ma smrt obchadza."

v tom ktosi mocne zabuchal na dvere.
obom im srdce poskocilo, obom im v zilach stuhla krv.
 nikto ni nedychal.
hrobove ticho.

buch-buch!

"je to tu! je tu!"
babicka sa s hrozou chytila za usta hned sa vsak spametala a zacala si saty napravat. dedusko rychlo skocil na postel, prehodil si cez seba perinu a zacal chrcat a vykasliavat. kym babka dvere otvorila, nik by uz nepochyboval o tom, ze sa blizi jeho posledna hodina.

"Boh vam zehnaj, susedkaaa!"
"ach, to ste vy? no co chcete? nevidite ze mi muz umiera?"
suseda Tarajovie poskulila k peci a veru, na posteli lezal stary pan Chudoba a dvakrat by sa nestavila, ci sa do rana dozije, ako tam tak chrcal.
"ja som len tuto, s panom susedom prisla sa rozlucit. a viete, dedina je zvedava. ze ako...a kedy... vieeete, stara Blazkova uz by najradsej kar vystrojila a vsetci reku by chceli vediet ze..ako...a kedy...aj richtarka je zvedava. ved viete.."
"ako a kedy! ja vam dam ako a kedy! a richtarka nech sa nestrachuje, zajtra sa smrt zaisto ohlasi.."

o tyzden sa zbehla velka dedinska rada. kazdy mal na jazyku to svoje a kazdy by rad tuto neprijemnu zalezitost co najskor vyriesil. v miestnosti vladla trma-vrma dzavot a ruch, kym sa nepostavil mocny pan richtar na stol a neprehovoril:

"mili moji spoluobcania. kazdy vie, v akej neutesenej situacii sme sa ocitli. neda sa nic robit, ak neprisla smrt doteraz, musime si poradit sami, inak sa neda."

"tak je veru! treba zacat robit!"

"Stary pan chudoba bol az doteraz vzornym obcanom nasich Madaroviec, ale ked sa raz pobral na onen svet, musi sa tam aj dopravit. ved ako by to bolo, keby sa vsetci zo smrtelnej postele zdvihali, ked uz vsetky papiere su prichystane, veci vybavene a na kar napecene?!"

"mudro mudro..."

"navrhujem teda, aby sme pana Chudobu najprv pochovali, papiere vybavili a kar oslavili a potom, ked uz bude uradne vsetko ako ma byt, si pon smrt ako na hotove pride aj sama..."

"a co ak nepride?!"

"preco by neprisla? musi prist!"

"ked neprisla doteraz, nepride ani potom. ved stary pan sa sam za nou vybral a aj tak si ho nezobrala. musime na to ist inak vazeni! "

"hadam ho len nechcete holymi rukami zahrdusit! ved to by bola vrazda! to zakon nedovoluje. okrem toho, s takou vrazdou je viac roboty ako osohu a..."

"nie pan richtar, nikoho nebudeme zabijat. sme predsa ludia dobrych mravov. spravime to tak, ze pan Chudoba sam skoci z mosta do potoka, my ho vyhlasime za mrtveho, oslavime kar, vyplnime potrebne papiere..."

"ale ved ten most nie je ani ako jacmen vysoky a potok tak po kolena a ani prudu v nom poriadne nie je, ako by sa mohol takto pan Chudoba zakalicit?"

"nic to pani suseda, to predsa nemusi nik vediet. do spravy napiseme, ze ho voda zobrala a bude!"

"vyborne vyborne!" cela dedina sa naramne rozradostila, lebo nik nemusel nic robit a cela zaleitost sa sama vyriesi...

Pan Chudoba sice nerad, ale podvolil sa. Hned druheho rana sa vybral na most, vykasal si galose a skocil.
Lenze uz vecer sedel opat vo svojom kresle, bafkal fajku a smutne cakal.

Ludia chodili okolo a tvarili sa, ze ho nevidia. Pan richtar vybavil papiere, pani rychtarka zacala organizovat honosnu hostinu a vsetci sa tesili, ze mozu mat smutok.

Vsetci sa tesili, ze mozu mat smutok, no Chudoba stale zil, zil este viac ako pred tym, lebo cerstva voda mu len dobre na srdce urobila a doteraz tam tak sedi a cela dedina tym trpi, no nenajde sa nik, kto by s Chudobom nadobro skoncoval, lebo nikomu sa nechce pre to nic urobit a to je cele a nema to ziadnu umelecku hodnotu a nema to ani pointu, je to len taka mala absurdna proza a zabite ma za to,
ak sa vam chce....

Rozprávky | stály odkaz

Komentáre

  1. nahodou...
    ...sa mi zda ze to dokonale odraza ludi...

    veeelmi sa mi to pacilo... :)
    publikované: 22.08.2007 16:27:09 | autor: eidam655 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014